top of page

"Взех телефона ви от моя близка" или как да си намерите терапевт

Updated: Aug 4, 2023


„Ани, мога ли да дам телефона ти на мой приятел? Има нужда да поговори с някой, различен от приятел.“

„Ани, препоръчах те на мои близки. Разказах им за моя опит с теб и те биха искали да дойдат за една сесия.“

„Здравейте, взех телефона от моя близка, която е идвала при вас. Дали ще може да си запиша час?“

Всички тези реплики съм ги чувала многократно (на български и на английски). Все още най-честият начин, по който ме намират хора за терапия е чрез препоръка, от човек на човек, някой казал на някого. Сайтът си е сайт и е необходим, но SEO, ключови думи, google search не могат да заместят личният опит на клиентите, с които съм работила. Те биха могли да валидират ежедневната ми работа като терапевт. Няма по-хубав момент от този, в който клиентът ти няма нужда повече от теб!

В целия поток от информация, в множеството терапевти (кои с лиценз и дипломи, кои – без), как да намерите терапевт, който да е подходящ за вас? Нека изясня – терапевтът НЕ може и не бива да е някой от вашите приятели, колеги, роднини. Това изцяло противоречи на всички професионални норми и по-скоро ще навреди! Sorry guys!

Някои препоръки, които се надявам да ви помогнат в търсенето:

1. Да е препоръчан от човек, на когото имате доверие. Не се подвеждайте по "likes" и лъскави реклами.

2. Проверете професионалният и академичен опит на терапевта.

3. Уверете се, че терапевтът има опит в консултирането на специфичните проблеми, които ви тревожат. Никой не е специалист във всичко. А и определено терапевтите, като всички останали хора, също имат предразсъдъци - терапията трябва да помага, а не да вреди на човек. Всеки терапевт е добре да знае кои са нагласите, които ще му попречат да си свърши добре работата.

4. При първа сесия очаквайте, че терапевтът ще ви задава (понякога не много приятни) въпроси относно семейната история, медицинска история, били ли сте преди на психолог/терапевт и ако да, по какъв повод, актуална ситуация. Ще има въпроси, които може да ви е трудно да отговорите, но е от изключително значение за терапевта да знае конкертни детайли и искреността е един от основните фактори при създаването на една ефективна терапевтична работа.

5. Запитайте се дали ви е комфортно с терапевта. Изчакайте поне няколко сесии, защото добра терапевтична връзка може да отнеме време да се създаде. И все пак, ако усещането продължи, винаги имате опция да откажете да работите с този терапевт.

6. Кое е времето, в което може да ви приеме терапевтът? Това обикновено е ключово, особено за работещите хора. Работи ли през уикенда? Къде се намира кабинетът му. Хората не се замислят за локацията, а е от значение, защото ако трябва да прекосявате целият град да стигнете до терапевта си, най-вероятно ще се толкова фрустрирани, че ще можете да го правите един-два-три път, но след това ще ви писне. А и един-два пъти да закъснеете, разбираемо е – рейсът е закъснял, изпуснали сте метрото, има задръстване. Но след това може да се възприеме като сигнал за съпротива от ваша страна да участвате в терапията изобщо.

8. Може да очаквате терапевтът да покани други членове на семейството ви в етап от терапията или още в началото. Семейната система и взаимодействията между членовете на семейството много често са в основата на преживяването на (не)щастие и критични моменти.

10. Терапевтът би трябвало изцяло да разбира семейната ви динамика и да ви помогне да изследвате как конкретни модели на поведение допринасят за актуални проблеми.

11. Терапевтичният кабинет би трябвало да е приятно място за вас, да усетите комфорт, да ви е приятно да влизате в него. Да се усещате в безопасност, да усещате спокойствие. Терапевтът е длъжен да спазва всички етични норми – конфиденциалността и способността да не съди са едни от най-основните. Да не излиза на социални събирания с клиентите си, да не смесва професионални и лични граници. Един от най-апетитните сюжети във филмите, що се касае до терапевти, е пламналата страстна любов между терапевт и клиент. Not good.


Ефективната терапия зависи както от терапевта, така и от усилията, които клиентът влага в терапевтичния процес. С някои терапевти ще усетите, че по-лесно се свързвате, отколкото с други. Полът също е от значение - с мъж или жена ще ви е по-комфортно да работите? Това е от значение и за смисъла, който придавате на терапевта.


Успех от мен!

363 views0 comments
bottom of page